2011-10-03 16:06:36• hírek • Samsungsport.hu/F1-Live.hu

Buborékban vezethetnek a jövőben az F1-es versenyzők

A biztonság kiemelt fontosságot kapott a Forma-1-ben az 1994-es imolai hétvégét követően. Azóta számos szabályt alkottak annak érdekében, hogy megpróbálják csökkenteni az autók végsebességét, és növeljék azok biztonságát.

Lökettérfogat-csökkentés, HANS rendszer, és átfogó töréstesztek: csak néhány az utóbbi évek intézkedéseiből.

Az FIA biztonsági intézete Prof. Sid Watkins vezetésével Olaszországban tárgyalta a legújabb elképzelést, mely a versenyzők fejét hivatott megvédeni: a már korábban is emlegetett, és a rajongók között hatalmas vihart kavart „buborékról” van szó. A tesztek folynak egy lehetséges szélvédővel kapcsolatban, ami a versenyző fejét védené a lerepülő alkatrészektől.

Felipe Massa, „köszönhetően” a 2009-es hungaroringi balesetnek, támogatja az elképzelést:

- Úgy gondolom, hogy ez a helyes irányba halad. Ha az ember valami ilyesmit csinál, azzal fokozza a biztonságot. Ezen tovább kell dolgozni. Azok után, ami velem történt, mégis itt ülök. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy hat hónapig kimaradtam a csatából- mondta a brazil.

- Ha ezzel a biztonságot tovább tudjuk javítani, akkor talán az a versenyző, aki érintett egy ilyen esetben, már a következő versenyen részt vehet. Rendben; ami velem történt, aligha fog megismétlődni valaki mással - utal az eset rendkívüliségére Massa. - Ennek ellenére tovább kell dolgozni a biztonságon. A bukósisakon és az autón egyaránt. Az FIA és a Versenyzők Érdekvédelmi Szervezte ebbe az irányba halad. Intenzívebbé kell tennünk a törésteszteket.

A Mercedes GP versenyzője, Nico Rosberg szintén üdvözli a biztonság növelésére tett kísérleteket:

- Remek, hogy figyelünk az igyekezetekre, melyeket erre a dologra fordítanak. Ez egyben a költségeket érintő kérdés is. Nagyon keményen dolgoznak érte, ami fantasztikus. Biztos vagyok benne, hogy lesz még egy jó pár új ötlet, és a közeljövőben egy pár fejlesztést is láthatunk majd.

A cikk folytatása a f1-live.hu oldalon olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: